24 uur bereikbaar
Sint-Oedenrode: 0413 47 25 44
Son en Breugel: 0499 46 42 49

Eco

Een groene / eco uitvaart

Het ecologische aspect van ons leven speelt meer en meer een belangrijke rol. Voor steeds meer mensen is duurzaamheid heel belangrijk. Een ‘eco uitvaart’ is zeer geschikt voor mensen die op een milieuvriendelijke manier begraven willen worden. Er zijn vele mogelijkheden op het vlak van milieubewust omgaan met de aspecten binnen de uitvaartverzorging. Een ‘eco uitvaart’ kan volledig naar wens worden ingevuld, bijvoorbeeld de wijze van vervoer, de keuze voor milieuvriendelijk papier voor de rouwkaarten, een milieuvriendelijke kist en voor het herdenkingsteken milieuvriendelijk materiaal zoals hout of beplanting.


Natuurlijk koelen

Gevoelsmatig kan het zijn dat het niet gewenst is het lichaam met mechanische apparatuur te koelen. In dat geval kan er gebruik gemaakt worden van graszoden uit eigen tuin. Deze worden onder het lichaam gelegd en zorgen ervoor dat de temperatuur een paar graden terugloopt en dat de lucht in de ruimte gezuiverd wordt. Bij deze aanpak kan niet gegarandeerd worden dat de overledene de hele periodetot de dag van de uitvaart thuis kan blijven.


De kist

De meeste Nederlanders worden op dit moment begraven in een gefineerde spaanplaten kist. Deze is goedkoop, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat. Kies voor een ecologische uitvaartkist die 100% biologisch afbreekbaar is, zodat we de wereld samen schoner achterlaten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Fair Coffins wat de mogelijkheden zijn.Kleding

U heeft er vast ideeën over welke kleding u aan wil tijdens de opbaring. Maar bedenk dat er veel soorten kleding en schoenen niet vergaan. Panty’s zijn niet toen.


Bloemen

Bij veel uitvaarten wordt gekozen voor bloemen. U kunt hierbij denken aan bloemen uit de eigen tuin van de overledene. Hiermee wordt de uitvaart nog persoonlijker.


Condoleanceboek en rouwdrukwerk

Een condoleanceboek is vaak van leer of kunstston gebruiken. Ook voor het rouwdrukwerk kunt u kiezen voor milieuverantwoord papier. Dan worden de rouwkaarten, dankbetuigingen, liturgieën en herinneringskaartjes op FSC-gecertificeerd papier gedrukt. Natuurlijk zijn ook de bijbehorende enveloppen van FSC-gecertificeerd papier.


De rouwstoet

Vaak is de rouwstoet door de uitlaatgassen een vervuilend onderdeel van de uitvaart.

Gelukkig zijn er allerlei alternatieven voor de traditionele rouwstoelaten.


Natuurbegraafplaats

Wilt u worden begraven? Voor natuurliefhebbers zijn er speciale natuurbegraafplaatsen. Op deze begraafplaatsen zijn vaak geen grafstenen of grafmonumenten toegestaan, soms wel een zwerfkei. Er zijn een aantal officiële natuurbegraafplaatsen in Nederland.


Asbestemming

Kiest u voor cremeren? Denk dan eens aan een milieuvriendelijke asbestemming.

Bijvoorbeeld een urn gemaakt van hout. Liever geen urn maar de as verstrooien. Dat kan! Vraag altijd toestemming aan de eigenaar van de grond en verstrooi de as over een zo groot mogelijk oppervlak.


Ook is het mogelijk de as te begraven in eigen tuin of op een natuurbegraafplaats (in een urn gemaakt van zand). Onze uitvaartverzorging kan u goed adviseren over de vele verschillende mogelijkheden.